Smetanové houbové kyselo
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 400 g Lišky čerstvé
 - 400 g Hříbky čerstvé
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 2.5 dl Bujón zlatý hovězí
 - 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 12238 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 46.3 mg
 - Draslík 517.5 mg
 - Vláknina 3238.8 mg
 - Vitamín A 3238.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé tvrdé lesní houby (hřiby a lišky) očistíme, pokrájíme na kousky, maličké plodnice lišek necháme celé. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Zakysanou smetanu si smícháme s hovězím bujonem z kostky, přidáme hladkou mouku a rozmixujeme dohladka.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme do doby, až se z nich odpaří voda. Pak je osolíme, ochutíme pepřem, drceným kmínem a chvilku smažíme. Za stálého míchání pomalu přiléváme připravenou smetanu a pomalu vaříme do zhoustnutí přibližně 5-7 minut.
 - 
                                3
Podle chuti dosolíme, okyselíme octem a dochutíme cukrem - omáčka má být mírně sladkokyselá.