Hruškový koláč s marcipánovou drobenkou
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka polohrubá
 - 15 g Cukr moučkový
 - 120 g Marcipánová hmota surová
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 g Brusinky sušené
 - 80 g Cukr krystal
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 5 ks Hrušky
 - 1 špetka Sůl
 - 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 5 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Rum
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 865 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 47 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 79 g
 - Cholesterol 109.7 mg
 - Draslík 247.7 mg
 - Vláknina 11302.7 mg
 - Vitamín A 11302.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme těsto. Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou citronové šťávy a 0.5 lžíce rumu.Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
 - 
                                2
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
 - 
                                3
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
 - 
                                4
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
 - 
                                5
Zralé hrušky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme jádřinců a hrušky nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pokapeme 1 lžící citronové šťávy a promícháme s omytými sušenými brusinkami, 100 g třtinového cukru, 1 lžící medu, skořicovým cukrem a pokrájenými vlašskými ořechy.
 - 
                                6
Připravíme drobenku: do misky nasypeme 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu, 120 g marcipánu a 6 lžic másla. Mouku s marcipánem a cukrem promícháme a pomocí prstů máslo zapracujeme tak, až se utvoří větší hrudky.
 - 
                                7
Zapneme troubu na 190 °C. Na koláčový korpus dáme hruškovou náplň, posypeme ji drobenkou a koláč vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova.
 - 
                                8
Hruškový koláč podáváme vychlazený.