Nádivka s kopřivami
Suroviny
- 200 g Šunka dušená
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 7 ks Rohlíky bílé
 - 5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Cibulka jarní
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 4 polévková lžíce Kopřiva
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 611 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 446 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 593.9 mg
 - Draslík 210.7 mg
 - Vláknina 9000.1 mg
 - Vitamín A 9000.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 780 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Přidáme šunku nakrájenou na malé kostičky, lžíci nastrouhané citrónové kůry.
 - 
                                2
Mladé listy kopřivy, petrželku, pažitku a jarní cibulku omyjeme. Bylinky pokrájíme nadrobno, cibulku nakrájíme na kolečka a odložíme ji do misky.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a cibulku zpěníme, vychladlou spolu s bylinkami přidáme k rohlíkům, přidáme ještě 6 žloutků, pepř, promícháme a dochutíme solí. Vyšleháme 5 bílků na tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.
 - 
                                4
Pekáč vymažeme olejem, vysypeme strouhankou, nádivku rozetřeme do pekáčku a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme přibližně 30-35 minut. 5-10 minut před dopečením povrch nádivky potřeme rozšlehaným bílkem.
 - 
                                5
Nádivku podáváme teplou a studenou.