Smetanové lišky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 400 g Lišky čerstvé
 - 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 432 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 209.4 mg
 - Draslík 92.7 mg
 - Vláknina 1178.8 mg
 - Vitamín A 1178.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté lišky necháme v sítu okapat. Větší plodnice pokrájíme, drobné necháme celé. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Do misky si dáme smetanu, vejce a hladkou mouku. Směs rozmixujeme dohladka.
 - 
                                2
V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené lišky a podusíme je na vlastní šťávě. Lišky ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Přilijeme vodu, ocet podle chuti a za stálého míchání necháme přejít varem. Potom přilijeme za stálého míchání smetanu s vejci a moukou. Omáčku přivedeme k varu a krátce, asi 1 minutu, povaříme, poté hrnec odstavíme z plotny. Smetanovou omáčku můžeme podle chuti trošku i přisladit.