Malé pirohy s houbovou nádivkou
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 g Houby čerstvé
 - 200 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2.4 l Voda pitná
 - 3 l Voda pitná
 - 4 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
 - Sacharidy 104 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 646 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 87.9 mg
 - Draslík 998.2 mg
 - Vláknina 17069 mg
 - Vitamín A 17069 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté čerstvé tvrdší houby (hříbky, lišky, kozáky) pokrájíme. V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody, jakmile se začne vařit, vložíme do ní houby a vaříme přibližně 3 - 5 minut. Poté scedíme, v sítu propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Následně je nahrubo pomeleme na masovém strojku. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v pánvi zpěníme. Přidáme houby, podle chuti sůl, pepř a houby vydusíme z vlastní šťávy. Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, nať velmi jemně pokrájíme a přimícháme k houbám. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a odstavíme z plotny.
 - 
                                2
Oloupeme brambory, omyjeme a uvaříme ve 4 dl vody do měkka. Vaříme přibližně 15 minut, scedíme, ještě teplé protlačíme lisem do mísy. Přidáme prosátou mouku, Maizenu, 0,5 lžičky soli a vejce. Těsto dobře prohněteme, musí být polotuhé a vláčné. Dáme ho na pomoučený vál a rozválíme na placku, silnou asi 4 - 5 mm. Malou kulatou formičkou o průměru 5 - 7 cm vykrájíme kolečka, lžičkou dáme do středu houbovou nádivku, okraje potřeme vodou, kolečka přehneme na polovinu a okraje k sobě pevně přitiskneme. Poté oba koncové růžky spojíme a vytvoříme polokornoutek.
 - 
                                3
Očištěné cibule drobně pokrájíme a osmažíme na rozpuštěném másle do zlatova. Připravené pirohy vhazujeme do hrnce s vroucí osolenou vodou, promícháme, když pirohy vyplavou napovrch, pomalu je vaříme ještě asi 5 - 6 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, položíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem s osmaženou cibulkou.