Krkonošské kyselo
Suroviny
- 350 g Lišky čerstvé
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 ml Smetana zakysaná 15%
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 258 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 258.8 mg
 - Draslík 89.7 mg
 - Vláknina 433 mg
 - Vitamín A 433 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé lišky očistíme a omyjeme, drobné plodnice necháme vcelku, velké rozkrájíme.
 - 
                                2
V hlubší a větší pánvi si rozehřejeme olej s máslem. Lišky vložíme do omastku, ochutíme je solí, pepřem a kmínem. Nejdříve se lišky vydusí z vlasní vody, pak je vysmažíme téměř dozlatova. Často je během vaření promícháváme.
 - 
                                3
V misce rozšleháme vajíčka. Sladkou smetanu v druhé misce smícháme se zakysanou smetanou. Když jsou lišky vysmažené, nalijeme na ně vejce a za stálého míchání je necháme srazit, pak hned přilijeme smetanu, mícháme do doby, až se začne vařit. Pak ihned pánev odstavíme z plotny. Podle chuti omáčku dochutíme cukrem, solí a několika kapkami octa.