Slovenská živáňská
Suroviny
- 300 g Slanina vepřová
 - 500 g Vepřová plec
 - 500 g Vepřová krkovice R.B.
 - 2 kávová lžička Kmín drcený
 - 3 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1.5 kávová lžička Olej chilli
 - 1.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 kávová lžička Paprika pálivá mletá
 - 8 ks Brambory
 - 3 ks Cibule
 - 3 ks Paprika zelená
 - 3 ks Klobása - Čabajka
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1672 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 135 g
 - Sodík 1628 mg
 - Bílkoviny 70 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 186.3 mg
 - Draslík 1949.7 mg
 - Vláknina 21841.3 mg
 - Vitamín A 21841.3 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 90.2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté vepřové maso osušíme a nakrájíme na plátky. Každý plátek osolíme, poypeme čerstvě pomletým pepřem, sladkou a pálivou paprikou a poskládáme je na sebe. Prorostou domácí slaninu a pikantní klobásu nakrájíme na plátky. Cibule očistíme a pokrájíme na plátky. Zelené masité papriky rozkrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme ji na proužky asi 2cm široké. Oloupeme a omyjeme velké brambory, pokrájíme je na plátky silné 5-7mm.
 - 
                                2
Připravíme si 3 větší obdélníky silného alobalu. Všechny ingredience (kromě brambor) rozdělíme na 3 díly. Postupně (na každý obdélník alobalu) poskládáme těsně za sebou střídavě maso, slaninu, cibuli, klobásu, až spotřebujeme všechny inkredience. Poté po stranách poskládáme plátky brambor, které osolíme a posypeme kmínem (2 brambory na osobu).
 - 
                                3
Vše pokapeme olivovým olejem, chilli olejem a pečlivě váleček s masem zabalíme do alobalu. Zabalenou živáňskou grilujeme nad žhavým uhlím přibližně 60-75 minut.
 - 
                                4
Každou porci v alobalu položíme na talíř a každý strávník si alobal opatrně otevře vidličkou sám. Dobrou chuť.