Nádivka s kopřivami
Suroviny
- 200 g Šunka dušená
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 7 ks Rohlíky bílé
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Cibulka jarní
- 5 dl Mléko plnotučné
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 4 polévková lžíce Kopřiva
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 611 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 28 g
- Sodík 446 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 593.9 mg
- Draslík 210.7 mg
- Vláknina 9000.1 mg
- Vitamín A 9000.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 780 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Přidáme šunku nakrájenou na malé kostičky, lžíci nastrouhané citrónové kůry.
-
2
Mladé listy kopřivy, petrželku, pažitku a jarní cibulku omyjeme. Bylinky pokrájíme nadrobno, cibulku nakrájíme na kolečka a odložíme ji do misky.
-
3
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a cibulku zpěníme, vychladlou spolu s bylinkami přidáme k rohlíkům, přidáme ještě 6 žloutků, pepř, promícháme a dochutíme solí. Vyšleháme 5 bílků na tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.
-
4
Pekáč vymažeme olejem, vysypeme strouhankou, nádivku rozetřeme do pekáčku a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme přibližně 30-35 minut. 5-10 minut před dopečením povrch nádivky potřeme rozšlehaným bílkem.
-
5
Nádivku podáváme teplou a studenou.