Čerstvé těstoviny s plísňovým sýrem
Suroviny
- 115 g Meruňky
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 115 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 55 g Oříšky piniové
 - 50 ml Mléko polotučné
 - 15 ml Olej olivový
 - 3 ml Sůl
 - 100 ml Voda pitná
 - 3 ml Pepř černý mletý
 - 300 ml Smetana čerstvá ke šlehání
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 535 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 343.1 mg
 - Draslík 265.5 mg
 - Vláknina 7468.3 mg
 - Vitamín A 7468.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.9 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme v míse dohromady se špetkou soli a vejci, vypracujeme na měkké těsto.
 - 
                                2
Těsto nakrájíme na čtvrtiny, každou z nich stlačíme dlaní, posypeme moukou a řádně vyválíme na tenké placky, které často moučníme. Těsto nakrájíme na nudle. Posypeme je moukou a dáme stranou na 2 hodiny usušit.
 - 
                                3
V hrnci smícháme dohromady 100 ml vody a olivový olej a směs uvedeme do bodu varu a přidáme těstoviny. Vaříme zhruba 3 minuty, občas je zamícháme vidličkou. Průběžně kontrolujeme, aby se těstoviny nerozvařily. Těstoviny scedíme a opláchneme pod studenou tekoucí vodou, aby se neslepily.
 - 
                                4
Plísňový sýr rozdrobíme pomocí polévkové lžíce a dáme stranou. Meruňky nakrájíme na tenké proužky a taktéž je dáme stranou.
 - 
                                5
Na pánvi rozehřejeme smetanu. Přidáme rozdrobený plísňový sýr a zalijeme mlékem. Omáčku mícháme, dokud není hladká. Posléze rozmixujeme v mixéru.
 - 
                                6
Do horké omáčky vmícháme těstoviny a meruňky. Podle chuti ještě na závěr dochutíme solí či pepřem.
 - 
                                7
Těstoviny s omáčkou zamícháme 2 vidličkami. Odstavíme a přidáme piniová semínka a vmícháme žloutky. Vzniklou směs důkladně zamícháme. Ozdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou a podáváme.