Portugalský rybí hrnec
Suroviny
- 130 g Brambory
 - 100 g Šunka dušená
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Petržel - nať
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Paprika červená
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.25 l Víno bílé
 - 0.5 l Vývar rybí
 - 1 kg Okouník mořský
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 807 mg
 - Bílkoviny 57 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 117.5 mg
 - Draslík 1425.7 mg
 - Vláknina 9896.5 mg
 - Vitamín A 9896.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rybu nakrájíme na větší kousky, pokapeme citrónovou šťávou a osolíme. Oloupeme a nakrájíme na kolečka cibuli, česnek oloupeme a prolisujeme. Papriku očistíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na kroužky. Rajčata a celer omyjeme a obojí nakrájíme na plátky, brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
 - 
                                2
Nákypovou formu vhodnou do mikrovlnné trouby vytřeme olejem a vyložíme částí brambor. Postupně vrstvíme cibuli, rajčata, rybu, papriku a celer. Okořeníme, osolíme a pokračujeme stejným způsobem ve vrstvení.
 - 
                                3
Ve vývaru rozmícháme česnek, víno a nalijeme ho do nákypu, navrch položíme bobkový list a plátky šunky.
 - 
                                4
Formu dáme do mikrovlnné trouby a pečeme při 600 W a 220°C asi 8 minut, při 360 W asi 26 minut.
 - 
                                5
Hotový nákyp posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme ve formě.