Olihně s olivami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 755 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 349.5 mg
 - Draslík 791.3 mg
 - Vláknina 5440.8 mg
 - Vitamín A 5440.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.9 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Olihně vykucháme, stáhneme z nich vnější blánu, omyjeme je, osušíme, pokrájíme na kousky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme okapat do cedníku a pokrájíme. Oloupeme stroužek česneku, omyjeme, lehce podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. Olivy pokrájíme na kolečka a dáme stranou.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme olej se stroužkem česneku, přidáme pokrájené olihně, za občasného zamíchání je 2-3 minuty smažíme. Osolíme a opepříme, přilijeme bílé víno a na prudším plameni ho necháme vyvařit. Vyjmeme z pánve olihně a dáme stranou.
 - 
                                3
Do stejné pánve vhodíme pokrájená rajčata a bobkový list, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře, na středním plameni rajčata 7-8 minut dusíme za občasného zamíchání. Přidáme do omáčky pokrájené olivy a olihně, které jsme dali stranou, a dusíme vše další 3-4 minuty. Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou a horký podáváme na stůl.