Čistý zeleninový vývar
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel - nať
 - 3 ks Kapusta hlávková
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Hřebíček
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej sójový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 441 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 91 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 3172.8 mg
 - Vláknina 53877.9 mg
 - Vitamín A 53877.9 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 665 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Neloupanou cibuli rozčtvrtíme. Opláchnutý pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na drobno podobně jako kapustu a řapíkatý celer.
 - 
                                2
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu opečeme do zlatova. Přidáme petrželku, bylinky, koření, osolíme a zalijeme vodou.
 - 
                                3
Přivedeme k varu, potom teplotu snížíme a přikryté zvolna vaříme asi 50 minut.
 - 
                                4
Vývar procedíme přes husté síto. Vývar můžeme zahustit nebo ho použít jako základ na omáčky nebo dušené pokrmy.Z tohoto množství přísad připravíme asi 1l zeleninového vývaru.