Drákulova rajčatová polévka
Suroviny
- 4 kávová lžička Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 stroužek Česnek
 - 8 dl Vývar zeleninový
 - 1.2 kg Rajčata
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 1048 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 18.9 mg
 - Draslík 1060.2 mg
 - Vláknina 12731.9 mg
 - Vitamín A 12731.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54.3 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vroucí vodou spaříme rajčata, poté je polijeme studenou, oloupeme je, odřízneme vršky, odstraníme stopky a nakrájíme dužinu. Cibuli a stroužek česneku oloupeme a pokrájíme.
 - 
                                2
Máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme rozkrájenou cibuli, česnek a zaprášíme moukou. Mícháme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme zeleninovým vývarem a hrnec odstavíme ze sporáku. Mícháme, aby byla polévka bez žmolků, poté vrátíme zpět na sporák, přivedeme k varu, přidáme nasekaná rajčata, a pod pokličkou dovaříme 10 minut. Přidáme sůl, pepř, cukr a dáme na talíře.
 - 
                                3
Ozdobíme smetanou a bazalkou.