Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye
Suroviny
- 300 ml Víno bílé
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 10 ks Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 2 kg Rybí kosti
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 240 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 36 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 341.4 mg
 - Vláknina 32530.4 mg
 - Vitamín A 32530.4 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na kusy pokrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, citron rozkrájíme na kolečka.
 - 
                                2
Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.