Italská omáčka z rajčat
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 180 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 387 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 593.3 mg
 - Vláknina 8911.5 mg
 - Vitamín A 8911.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.9 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou mrkev, cibuli a střední část řapíkatého celeru nakrájíme na kousky a zpěníme na olivovém oleji.
 - 
                                2
Masitá rajčata omyjeme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kousky. Spolu s konzervovanými loupanými rajčaty je přidáme na orestovaný zeleninový základ. Vše vaříme velmi zvolna 45-60 minut. Podle potřeby podléváme trochou vody.
 - 
                                3
Povařenou směs propasírujeme přes síto (nemixujeme!) a omáčku necháme ještě probublávat 30 minut.
 - 
                                4
Vařenou omáčku podle chuti osolíme, osladíme a zjemníme kouskem másla. Přidáme čerstvou bazalku a omáčku necháme ještě 15 minut dojít.
 - 
                                5
Po částečném zchladnutí přelijeme omáčku do čistých sklenic, uzavřeme a sklenice ponořené ze 3/4 ve vodě sterilujeme ve velkém hrnci.