Dýňový krém se smetanou
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 150 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 400 g Dýně Hokkaidó
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Karotka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 4 polévková lžíce Mandle
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 836 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 71 mg
 - Draslík 779.8 mg
 - Vláknina 18311.9 mg
 - Vitamín A 18311.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.6 mg
 - Vitamín E 7.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka, pak ji oloupeme a rozkrájíme na větší kostky. Oloupané a omyté brambory, malou karotku a očičtěný pórek pokrájíme na malé kousky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme ji vývarem, přidáme v drcený kmín, bobkový list, nové koření, sůl a omytou snítku rozmarýnu. Vše přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pod pokličkou zeleninu vaříme asi 15-20 minut doměkka.
 - 
                                2
Mezitím v pánvi nasucho opražíme dozlatova polovičky loupaných mandlí. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. V misce si vyšleháme smetanu, do které zašleháme přírodní sýr a sůl.
 - 
                                3
Z uvařené zeleniny vyjmeme bobkový list, nové koření a vše pak rozmixujeme na polohustý krém. Podle chuti ho dosolíme a dochutíme bílým pepřem.
 - 
                                4
Dýňový krém nalijeme do hlubších misek, ozdobíme vychucenou šlehačkou, posypeme mandlemi, petrželkou a hned servírujeme.