Dušené hovězí maso na víně s houbami
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Mrkev kořen
 - 100 g Rajčata
 - 200 g Slanina vepřová
 - 10 g Sůl
 - 6 g Pepř černý mletý
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 800 g Hovězí maso zadní
 - 50 g Pažitka
 - 150 g Cibulka jarní
 - 600 g Petržel kořen
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 40 ml Olej olivový
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 dl Víno červené
 - 3 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 105 g
 - Sodík 1061 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 100 mg
 - Draslík 1028.7 mg
 - Vláknina 14157.7 mg
 - Vitamín A 14157.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 150.9 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso nakrájíme na kostky, do hladké mouky vmícháme sůl, pepř a maso ve směsi obalíme. V kastrolu rozpálíme olej, maso krátce opečeme ze všech stran, odložíme do mísy.
 - 
                                2
V kastrolu na zbytku oleje vypečeme slaninu na kostičky, přidáme jarní cibulky, mrkev a petržel na kostky, bobkový list a tymián. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Nakonec přidáme rozmixovaná rajčata a nakrájené žampiony, ještě 3 minuty ohříváme. Zalijeme červeným vínem a vodou, promícháme, vrátíme zpět maso, které musí být zcela zakryté omáčkou, v opačném případě přilijeme víno. Zakryjeme a vložíme do trouby, kde na mírném ohni pečeme 2,5 hodiny, aby maso bylo křehké. Hotový pokrm dosolíme, dopepříme, ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme s vybranou přílohou.