Rýžový koláč pomerančový
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 25 g Tuk
 - 20 g Citronová kůra
 - 300 g Créme fraiche
 - 100 g Cukr vanilka
 - 40 g Cukr moučkový
 - 90 g Pomerančová kůra
 - 330 g Rýže Arborio
 - 60 g Cukr krystal
 - 1000 ml Mléko plnotučné
 - 30 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Víno bílé
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 678 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 24 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 158 mg
 - Draslík 58.8 mg
 - Vláknina 4630 mg
 - Vitamín A 4630 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 641.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy vložíme měkké máslo, přisypeme moučkový vanilkový cukr a důkladně promícháme. Přidáme mouku, strouhanou citronovou kůru, žloutky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být částečně drobivé. Přilijeme trochu mléka a zapracujeme do těsta. Vytvarujeme kouli a vložíme na 1 hodinu do mrazáku. Těsto rozválíme na středně silný plát, vložíme do vymazané formy a pečeme 12-15 minut.
 - 
                                2
V hrnci roztavíme máslo, přisypeme rýži, strouhanou pomerančovou kůru, vanilkový cukr, promícháme a zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno téměř neodpaří. Přilijeme mléko a vaříme velmi zvolna asi 15 minut. Hrnec odstavíme, necháme trochu vychladnout, přimícháme rozšlehaná vejce a celou hmotu nalijeme na předpečený piškot ve formě a nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem. Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut.
 - 
                                3
Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme s créme fraiche.