Koláč se sýrem a bazalkou
Suroviny
- 30 g Petržel - nať
- 800 g Sýr Cottage
- 100 g Olivy černé
- 60 g Sýr Parmezán
- 130 g Máslo čerstvé
- 55 g Bazalka
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 ml Olej olivový
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1029 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 78 g
- Sodík 1294 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 298.4 mg
- Draslík 373.5 mg
- Vláknina 5444.8 mg
- Vitamín A 5444.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Mouku prosejeme do mísy se solí, změklým máslem a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. 
- 
                                2Zabalené do fólie vložíme na 1/2 hodiny do chladničky. 
- 
                                3Troubu předehřejeme na 190 °C. 
- 
                                4Na pomoučeném válu vyválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala ke kraji. Dno propícháme vidličkou, vyložíme pergamenovým papírem, posypeme fazolemi a pečeme asi 12 minut. Poté odstraníme papír a fazole, teplotu snížíme na 170 °C a pečeme dalších 5 minut. 
- 
                                5Olivy pokrájíme, bylinky drobně posekáme, přidáme olivový olej a koření. V jiné míse smícháme žloutek s vejci a vmícháme sýr. Do směsi přidáme směs bylinek s olejem a olivami, nastrouháme do směsi parmezán, vlijeme do těsta a pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        