Krémová polévka s grilovací klobásou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Klobása bílá
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 350 g Dýně
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Brambory
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 l Voda pitná
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 894 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 246 g
 - Sodík 929 mg
 - Bílkoviny 70 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 238.3 mg
 - Draslík 1451.8 mg
 - Vláknina 16314.3 mg
 - Vitamín A 16314.3 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 63.5 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou oranžovou dýni, mrkev a brambory omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu (kromě petrželky) podusíme, zalijeme slepičím vývarem a vaříme 10 minut. Do polévky přimícháme sladkou smetanu a rozmixujeme ji. Dochutíme solí.
 - 
                                3
Během vaření si v pánvi na másle a oleji opečeme do zlatohněda grilovací drůbeží klobásy, pak je nakrájíme na kolečka.
 - 
                                4
Polévku nalijeme do talířů, kolečka klobásy rozdělíme, položíme do polévky, posypeme petrželkou a podáváme.
 - 
                                5
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                7
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                8
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                9
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                10
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.