Zeleninový bujon s ječmenem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Ječmen - obilky
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 150 g Petržel kořen
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 299 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 150 g
 - Sodík 723 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 879.4 mg
 - Vláknina 17918.2 mg
 - Vitamín A 17918.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71.4 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme. Očistíme stroužek česneku a prolisujeme. Omyjeme petržel kudrnku, drobně ji pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu bujon z kořenové zeleniny, přimícháme ječmen, česnek, dochutíme solí a bílým pepřem.
 - 
                                3
Vaříme pomalu 1-2 minuty, přimícháme petrželku a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                5
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                6
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                7
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                8
Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                9
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.