Kuře na červeném víně se žampiony
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 250 g Hlíva ústřičná
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 4 ks Bageta
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel kořen
 - 7.5 dl Víno červené
 - 1.5 dl Vývar drůbeží
 - 1.5 kg Kuře
 - 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 0.56 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1588 kcal
 - Sacharidy 133 g
 - Tuky 131 g
 - Sodík 2297 mg
 - Bílkoviny 86 g
 - Uhlovodany 128 g
 - Cholesterol 241.3 mg
 - Draslík 1413.1 mg
 - Vláknina 16129.2 mg
 - Vitamín A 16129.2 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.1 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé porce potřeme olejem, osolíme (2 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očistíme celer, petržel a mrkev, zeleninu omyjeme a pokrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdé části odkrojíme a hlívu pokrájíme na nudličky silné asi 1 cm. Prorostlou anglickou slaninu pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V zapékací míse rozpálíme 3 lžíce slunečnicového oleje s 1 lžící másla, cibuli zpěníme, přidáme porce masa, které osmažíme z každé strany. Pak maso vyjmeme, na omastek dáme pokrájenou zeleninu, kterou promícháme a krátce orestujeme. Zeleninu poprášíme moukou, znovu promícháme, maso vložíme zpět do hrnce, přilijeme kuřecí vývar, červené víno, přidáme bobkový list, cukr a maso pod pokličkou dusíme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 35-45 minut.
 - 
                                3
Mezitím v pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla vysmažíme kostičky slaniny, ke kterým přidáme pokrájené houby. Promícháme se slaninou a restujeme dozlatova. Pak je osolíme (1 lžička), ochutíme bílým pepřem a houby odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Měkké kuře vyjmeme z vývaru a ten rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme ji solí a černým pepřem.
 - 
                                5
Na talíře dáme porce kuřete, polijeme vínovou omáčkou, ke každé porci rozdělíme osmažené houby a podáváme s tmavým pečivem (bagety).