Rajčatová polévka s parmezánem
Suroviny
- 180 g Těstoviny konzumní
 - 433.33 g Hovězí výřez
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 200 g Celer řapíkatý
 - 133.33 g Celer řapíkatý
 - 26.67 g Tymián čerstvý
 - 1.33 ks Cibule
 - 2 ks Rajčata
 - 3 ks Česnek
 - 2.67 ks Bobkový list
 - 2.67 ks Hřebíček
 - 5.33 ks Pepř černý celý
 - 0.67 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Chilli paprička sušená
 - 1 plátek Sýr Parmezán
 - 1.87 l Voda pitná
 - 0.67 kg Kosti hovězí morkové
 - 0.05 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1888 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 171 g
 - Sodík 375 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 68.4 mg
 - Draslík 648.1 mg
 - Vláknina 9627 mg
 - Vitamín A 9627 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého potom přidáme nadrobno nakrájený česnek, na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, nadrobno nakrájenou petrželku a 2 lžíce nadrobno nakrájené bazalky. Tuto směs osmahneme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté do směsi dáme oloupaná, zbavená semen a na kostky nakrájená rajčata a rajčata z konzervy. Dle chuti dochutíme chilli papričkou. Takto dusíme asi 10 minut.
 - 
                                2
Poté přilijeme již připravený hovězí vývar, zamícháme a dle chuti osolíme. Na mírném ohni poté pomalu vaříme 45 minut.
 - 
                                3
Nakonec přidáme těstoviny a vaříme dalších asi 13 minut. Hotovou polévku potom na talíři dozdobíme zbylou bazalkou a nastrouhaným parmezánem.
 - 
                                4
Vývar hovězí [42661]:
 - 
                                5
Do hrnce vložme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Potom vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            
