Humří krokety
Suroviny
- 300 g Žampiony čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 120 g Strouhanka
- 500 g Bešamel
- 500 g Humr
- 150 g Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 ks Citrony
- 4 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1011 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 80 g
- Sodík 1552 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 650.4 mg
- Draslík 916.7 mg
- Vláknina 7296.3 mg
- Vitamín A 7296.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.8 mg
- Vitamín E 6.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Očištěné žampiony nakrájené na kostičky osmahneme na másle. Asi po deseti minutách přidáme bešamel, na kostičky pokrájené vařené humří maso, osolíme, opepříme, směs za stálého míchání silně zahřejeme, ihned odstavíme a vmícháme žloutky. 
- 
                                2Hmotu urovnáme na plech, opatrně vyložený pečícím papírem asi v dvoucentimetrové vrstvě a dáme do ledničky vychladit. 
- 
                                3Poté směs krájíme na obdélníky, které obalujeme ve vejci a strouhance, smažíme ve vyšší vrstvě oleje. 
- 
                                4Podáváme na salátových listech, obložené citronem, nakrájeným na dílky. 
- 
                                5Studený vařený humr [56304]: 
- 
                                6Humra nejdříve usmrtíme bodnutím nože za hlavu, potom ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem. 
- 
                                7Levou rukou držíme humra za krunýř a pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven. 
- 
                                8Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření). 
- 
                                9Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně ho dáme chladit do ledničky. 
- 
                                10Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme a krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky a vrátíme do krunýře. 
- 
                                11Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože. 
- 
                                12Používáme vždy jen živé humry. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        