Pečená kachna s bílým zelím

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Slanina vepřová
  • 20 g Petržel - nať
  • 500 g Zelí hlávkové bílé
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 20 g Rozmarýn čerstvý
  • 1000 g Kachna domácí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Jíška světlá
  • 2 kávová lžička Kmín mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Jablka
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 3 dl Vývar drůbeží
  • 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1204 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 80 g
  • Sodík 876 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 221.7 mg
  • Draslík 1236.8 mg
  • Vláknina 19744.7 mg
  • Vitamín A 19744.7 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72.4 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z kachny vybereme drobky, důkladně očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a nakonec osušíme. Celou ji posypeme solí a mletým kmínem. Cibuli oloupeme, spolu s jablky nakrájíme na hrubé plátky. Přidáme nakrájený rozmarýn a naplníme kachnu. Kachnu položíme do pekáče, přiložíme droby, podlijeme vodou, přiklopíme poklici a pekáč s kachnou vložíme do předehřáté trouby. Při 160 stupňové teplotě pečeme přibližně dvě hodiny do měkka. Když je kachna měkká, sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 180 stupňů, do zlatova a křupavá dopečeme kůži.

  • 2

    Do zlatova upečenou kachnu vytáhneme z trouby, vyndáme ji z pekáče a scedíme vypečené sádlo, které použijeme při vaření zelí. Půlku scezeného sádla a droby dáme zpátky do pekáče, který položíme na sporák. Vývar smícháme s moukou, přilijeme do pekáče, přidáme nakrájený tymián, v troubě, anebo na sporáku na mírném ohni vaříme 60 minut, aby vznikla přiměřeně hustá šťáva. Těsně před dovařením šťávu osolíme a opepříme.

  • 3

    Příprava knedlíků: 250 g brambor uvaříme ve slupce v hrnci s osolenou vodou. Scedíme, necháme vychladnout a nastrouháme na jemném struhadle. Druhou půlku brambor necháme syrové, ale také je nastrouháme na jemném struhadle do misky, kam přidáme vařené nastrouhané brambory, přisypeme mouku, rozklepneme vejce a promícháme. Přimícháme oloupaný, prolisovaný česnek, sůl, pepř, ještě jednou vařečkou promícháme. Tak připravíme středně husté těsto, z nějž pomoci lžíce tvarujeme noky, které zavaříme do vroucí a solené vody, vaříme 10 minut. Scedíme, dáme do studené vody. Před podávání noky zahřejeme v páře.

  • 4

    Příprava zelí: Hlávkové zelí a slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a také pokrájíme na tenké plátky. V hrnci rozpálíme sádlo, do zlatova na něm zpěníme připravenou cibuli a slaninu. Přidáme rozkrájené zelí, kmín, zlehka orestujeme. Přisypeme cukr, necháme zkaramelizovat, potom podle vlastní chuti přilijeme ocet, dochutíme solí, pod poklici dusíme do měkka. Před dokončením dušení přidáme do zelí nasekanou petrželovou nať, podle potřeby světlou jíšku, chvilku povaříme a odstavíme ze sporáku.

  • 5

    Kachnu rozporcujeme na porce, které rozdělíme na jednotlivé talíře, přidáme teplé noky, zelí, vše přelijeme teplou šťávou a hotové porce jídla servírujeme.

Komentáře k receptu