Pórek s holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 240 ml Olej olivový
 - 150 ml Olej olivový
 - 200 ml Voda pitná
 - 40 ml Ocet vinný
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.4 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Grapefruity
 - 8 ks Pórek
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Koriandr celý
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1787 kcal
 - Sacharidy 152 g
 - Tuky 129 g
 - Sodík 651 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 152 g
 - Cholesterol 307.7 mg
 - Draslík 4298.9 mg
 - Vláknina 45920.8 mg
 - Vitamín A 45920.8 mg
 - Vitamín B6 2.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 494.8 mg
 - Vitamín E 7.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 69.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké pórky očistíme, odstraníme tuhou vrchní vrstvu a dobře opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Máslo pokrájíme na kostičky a oloupané stroužky česneku na čtvrtky.
 - 
                                2
Omyté pórky vyrovnáme do pekáče hlubokého asi 5 cm, aby byly dobře natěsnány. Posolíme je mořskou solí, opepříme čerstvě mletým pepřem a přelijeme je vodou tak, aby byly zcela zatopené. Navrch rozložíme máslo, česnek a několik snítek čerstvého tymiánu, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
 - 
                                3
Pečeme 20-25 minut ve vlastní šťávě, občas kontrolujeme, nejsou-li pórky příliš vysušené, v tom případě přidáme 1 nebo 2 lžíce vody. Pečené pórky vyjmuté z trouby musí být měkké, ale musí zůstat vcelku. Necháme je vychladnout a vychladlé potom dáme do chladničky asi na 1/2 hodiny ztuhnout. Úplně studené pórky nakrájíme na třetiny, obalíme základní zálivkou vinaigrette podle Ramsaye a po 6 kusech rozdělíme na talíře.
 - 
                                4
Servírujeme je přelité holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem podle Ramsaye a ozdobené snítkou kerblíku.
 - 
                                6
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
 - 
                                7
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.
 - 
                                8
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
 - 
                                9
Před použitím dobře protřepeme.
 - 
                                11
Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]:
 - 
                                12
Z 1 růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z 1 citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme.
 - 
                                13
Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty, až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej.
 - 
                                14
Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi 3 lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí.
 - 
                                15
Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat.