Pečená rajčata s ančovičkami
Suroviny
- 30 g Tymián čerstvý
 - 6 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 300 g Krevety tygří - loupané
 - 300 g Salát listový Dubáček
 - 30 g Bazalka
 - 100 g Ančovičky konzervované
 - 3 g Sůl mořská
 - 5 g Hořčice
 - 30 ml Olej olivový
 - 20 ml Olej olivový extra panenský
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 kg Rajčata
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 116 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 752 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 40 mg
 - Draslík 330.9 mg
 - Vláknina 4371 mg
 - Vitamín A 4371 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do olejem vymazaného pekáče naskládáme rozpůlená rajčata řezem nahoru, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme prolisovaným česnekem a nasekanými listy tymiánu. Pečeme v mírně vyhřáté troubě 45 minut, až jsou rajčata měkká, ale musí stále držet tvar. Necháme vychladnout.
 - 
                                2
Zatím v hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme krevety a minutu a půl povaříme, až nabydou mléčné barvy. Slijeme a ihned ochladíme studenou vodou.
 - 
                                3
Do mísy naskládáme rajčata, pokryjeme natrhaným salátem a bazalkou. Pokapeme bohatě zálivkou z oleje, hořčice, citronové šťávy a soli. Navrch rozložíme krevety a ančovičky, ozdobíme nasekanými kapary.