Holandská omáčka s mátou podle Ramsaye
Suroviny
- 220 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Koriandr celý
 - 2 kávová lžička Máta
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 480 kcal
 - Sacharidy 2 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 208 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 343.7 mg
 - Draslík 88.7 mg
 - Vláknina 366.6 mg
 - Vitamín A 366.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 61.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Za nízké teploty přepustíme máslo, které přes hustší síto procedíme a uložíme do tepla. Nadrobno posekáme dvě lžičky mátových lístků, podrtíme koriandr a vymačkáme šťávu z jednoho citronu.
 - 
                                2
Misku s teplou vodou, žloutky a nadrceným koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, přidáme ocet a šleháme, až se z vajec začnou tvořit husté stuhy. Pak misku odstavíme, do směsi pomalu všleháme rozpuštěné máslo a šleháme dále, až do zhoustnutí. Ochutíme mátou, šťávu z citronu, černým a cayenským pepřem a mořskou solí.
 - 
                                3
Takto připravenou omáčku je nutno ihned spotřebovat.