Holandská omáčka s mátou podle Ramsaye
Suroviny
- 220 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Koriandr celý
- 2 kávová lžička Máta
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 480 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 51 g
- Sodík 208 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 343.7 mg
- Draslík 88.7 mg
- Vláknina 366.6 mg
- Vitamín A 366.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Za nízké teploty přepustíme máslo, které přes hustší síto procedíme a uložíme do tepla. Nadrobno posekáme dvě lžičky mátových lístků, podrtíme koriandr a vymačkáme šťávu z jednoho citronu.
-
2
Misku s teplou vodou, žloutky a nadrceným koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, přidáme ocet a šleháme, až se z vajec začnou tvořit husté stuhy. Pak misku odstavíme, do směsi pomalu všleháme rozpuštěné máslo a šleháme dále, až do zhoustnutí. Ochutíme mátou, šťávu z citronu, černým a cayenským pepřem a mořskou solí.
-
3
Takto připravenou omáčku je nutno ihned spotřebovat.