Salát z marinované grilované zeleniny
Suroviny
- 150 ml Olej olivový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
 - 2 ks Cuketa
 - 1 ks Lilek
 - 2 ks Paprika červená
 - 2 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 2 ks Cibule
 - 0.6 ks Citrony
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 kg Chřest bílý
 - 1 polévková lžíce Balsamico ocet
 - 60 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 409 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1135.9 mg
 - Vláknina 20184 mg
 - Vitamín A 20184 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 81.6 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké cukety a malý lilek nakrájíme na 1 cm velké plátky, papriky oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, mírně rozdrtíme oloupaný česnek a na čtvrtky pokrájíme velké fenykly a oloupané středně velké červené cibule. Krátce povaříme svazek chřestu, který ihned prudce ochladíme pod tekoucí vodou.
 - 
                                2
Všechnu zeleninu téměř doměkka opečeme na grilu a dáme do hluboké orka
 - 
                                3
mísy. Ještě horkou směs posypeme česnekem, pokapeme 150 ml olivového oleje ochuceného citronem a bazalkou podle Ramsaye a balzamikovým octem. Směs promícháme tak, aby všechny součásti byly obaleny olejem, posypeme solí s mletým koriandrem a přikryté potravinářskou fólií necháme asi 1 hodinu marinovat.
 - 
                                4
Servírujeme zastudena jako salát, nebo zatepla jako přílohu k hovězímu nebo jehněčímu masu.
 - 
                                6
Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:
 - 
                                7
Důkladně omyjeme 2 citrony a v dlouhých tenkých proužcích z nich oloupeme kůru. Oloupané citrony uložíme do chladničky pro jiné použití.
 - 
                                8
Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme 2 svazky čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 24 hodin louhovat.
 - 
                                9
Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.
 - 
                                10
Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.