Makrela na toastu s teplým bramborovým salátem
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Bageta
 - 6 ks Brambory
 - 4 ks Cibule
 - 1 ks Makrela obecná
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.4 polévková lžíce Olej olivový
 - 6 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 932 kcal
 - Sacharidy 122 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 1268 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 121 g
 - Cholesterol 123.4 mg
 - Draslík 1568.6 mg
 - Vláknina 26718.2 mg
 - Vitamín A 26718.2 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z čerstvé malé makrely odkrojíme od hlavy podle páteře dva plátky, zbavíme je kostí a na kůži uděláme blízko sebe příčné zářezy, aby se ryba při pečení nekroutila. Na kolečka nakrájíme 4 jarní cibulky, nadrobno větší svazek pažitky.
 - 
                                2
V osolené vodě doměkka uvaříme ve slupce brambory, necháme je mírně vychladnout a nakrájíme je na kostky. Bramborové kostky potom v misce smícháme s cibulkou, pažitkou, citrónovou šťávou a zakysanou smetanou. Osolíme a opepříme podle chuti. Malou bagetu rozkrojíme podél a nasucho opečeme, na obě části pak v silné vrstvě navršíme bramborový salát.
 - 
                                3
Makrelové plátky opékáme v pánvi na olivovém oleji kůží dospod, až je kůže křupavá, po obrácení opékáme z druhé strany ještě několik minut. Opečenou makrelu položíme na opečenou bagetku se salátem.
 - 
                                4
Toast s makrelou servírujeme teplý.