Dušená čočka s mangoldem, tuřínem a ravioly
Suroviny
- 130 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Čočka zelená Puy
 - 250 g Mangold
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 80 g Sýr Parmezán
 - 100 ml Víno bílé
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Voda pitná
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 2 ks Tuřín
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 2 ks Šalotka
 - 3 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3.28 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 891 kcal
 - Sacharidy 91 g
 - Tuky 129 g
 - Sodík 2620 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 361.4 mg
 - Draslík 965 mg
 - Vláknina 23239.5 mg
 - Vitamín A 23239.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.6 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve si připravíme těsto na ravioly. Do nádoby hnětače nasypeme mouku, rozklepneme 1 vejce, přidáme 2 žloutky, špetku soli a lžíci olivového oleje, hnětač spustíme a umícháme těsto. To pak přemístíme na pomoučený vál a ručně ho hněteme ještě 15 minut, pak ho necháme 1-2 hodiny v ledničce odpočinout.
 - 
                                2
Druhý den připravíme čočku se zeleninou a omáčku. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu, přidáme čočku puy a svazek bylinek a vaříme 15- 20 minut, až čočka změkne. Potom vezmeme tuříny a dáme je vařit na 4-5 minut do osolené vody. Povařené oloupeme a nakrájíme na osminy. U mangoldu oddělíme listy od řapíků, řapíky pokrájíme na 1 cm kostky, listy natrháme a v osolené vodě povaříme 1-2 minuty. Pórek s oloupanou mrkví nakrájíme na kostičky, na lžíci olivového oleje je opečeme doměkka a osolíme.
 - 
                                3
Z čočky vyjmeme svazek bylinek a zamícháme do ní zeleninu.
 - 
                                4
Oloupané nadrobno nakrájené malé šalotky opečeme na lžíci olivového oleje doměkka, podlijeme je suchým bílým vínem a vaříme, až se odpaří většina tekutiny. Přilijeme půl litru zeleninového vývaru, zvýšíme teplotu, svaříme vše na polovinu a potom zašleháme šlehačku a máslu. Hotovou omáčku podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                5
Ze svazku petrželové natě otrháme lístky, část odložíme, zbytek krátce povaříme a ochladíme. Vymačkáme vodu a třeme je s jednou lžící olivového oleje a s nadrobno nastrouhaným parmezánem. Z utřené hmoty uhněteme 8 kuliček, které dáme do chladničky ztuhnout.
 - 
                                6
Rozšleháme jedno vejce se lžičkou studené vody. Z těsta vyválíme tenké placky, z kterých vykrájíme 16 čtverců o velikosti cca 5x5 cm. Polovinu čtverců potřeme rozšlehaným vejcem, na střed každého dáme sýrovou kuličku a přikryjeme nepotřenými čtverci. Okraje pevně stiskneme k sobě a hotové ravioly dáme do vařící osolené vody se lžící olivového oleje. Vaříme je půl minuty, ihned drátěnou naběračkou vyjmeme a dáme ochladit do ledové vody. Před podáváním ravioly 2,5 minuty ohřejeme ve vařící vodě.
 - 
                                7
Čočku se zeleninou a ravioly rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme ozdobené odloženými lístky petržele.