Steak z telecího masa a šťouchané brambory
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Petržel - nať
 - 600 g Telecí kýta
 - 20 g Šalvěj čerstvá
 - 100 g Šunka parmská
 - 70 ml Olej olivový
 - 200 ml Vývar zeleninový
 - 100 ml Olej slunečnicový
 - 2 ks Citrony
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 967 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 71 g
 - Sodík 480 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 147.9 mg
 - Draslík 1362.6 mg
 - Vláknina 18544.8 mg
 - Vitamín A 18544.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 80.6 mg
 - Vitamín E 11.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, slijeme z nich vodu a ponecháme je pod poklicí v hrnci.
 - 
                                2
Kýtu z telecího masa rozkrájíme na 4 plátky. Ty mírně rozklepeme paličkou. Osolíme a opepříme a jejich povrch poklademe šalvějí a přiložíme jeden nebo dva plátky parmské šunky.
 - 
                                3
Petrželku nahrubo nasekáme. V mouce lehce obalíme plátky masa, ale oprášíme přebytky mouky, aby na nich nezbyla příliš silná vrstva. Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a maso na něm orestujeme. Počkáme, dokud se maso nezbarví z obou stran dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar. Do omáčky pak přidáme trochu másla, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou. Dusíme maso s omáčkou asi 3 minuty pouze na mírném plameni.
 - 
                                4
Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce. Dáme je do misky, vidličkou rozšťoucháme a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Promícháme a podáváme jako přílohu k telecímu steaku.