Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 320 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Ořechy lískové
  • 200 g Sýr kozí
  • 25 g Sádlo škvařené
  • 120 g Fazolové lusky zelené
  • 200 g Pšenice Špalda
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Tymián sušený
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 5 ks Cibulka jarní
  • 2 špetka Sůl
  • 3.5 dl Voda pitná
  • 5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Ovesné vločky
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 838 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 472 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 163 mg
  • Draslík 382.9 mg
  • Vláknina 11942.3 mg
  • Vitamín A 11942.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.4 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    200 g pšenice špaldy propláchneme a namočíme přes noc do 3,5 dl vody.

  • 2

    Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce přidáme vejce, sůl, máslo a ztuhnuté vyškvařené sádlo. Nejdříve pomocí vidličky, potom rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.

  • 3

    Namočenou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a prolisovaným česnekem. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout.

  • 4

    Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku s petrželkou omyjeme a pokrájíme. Jablka, cibuli, petrželku, ovesné vločky a pomleté lískové ořechy přidáme ke špaldě, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a důkladně vše promícháme.

  • 5

    Mladé zelené fazolky omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem. Uvařené fazolky scedíme.

  • 6

    Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou. Tou vyložíme olejem vymazanou formu, kterou naplníme polovinou špaldové náplně s jablky. Na ni položíme 2/3 zelených fazolek, na ně rozdrobíme kozí sýr a doplníme druhou polovinou špaldové směsi. Přeložíme okraje těsta navrch směsi. Z menšího dílu vyválíme placku - víko, kterou koláč zakryjeme a rukame přitlačíme, aby unikl vzduch. Povrch potřeme žloutkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 1 hodinu.

  • 7

    Upečený špaldový koláč pokrájíme na porce a podáváme s uvařenými zelenými fazolkami (1/3) a omytými pokrájenými rajčaty.

Komentáře k receptu