Sváteční chlebíček
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 120 g Mrkev kořen
 - 125 g Ořechy vlašské
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 15 g Houby sušené
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 175 g Sýr Čedar
 - 60 g Oříšky piniové
 - 10 g Rozmarýn čerstvý
 - 125 g Ořechy para
 - 75 g Hnědá rýže
 - 350 ml Voda pitná
 - 20 ml Olej slunečnicový
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 86 g
 - Sodík 484 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 67.8 mg
 - Draslík 391.2 mg
 - Vláknina 6625.1 mg
 - Vitamín A 6625.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vaříme rýži ve slané vodě 30–35 minut doměkka. Procedíme ji.
 - 
                                2
Na houby nalijeme vroucí vodu a necháme je 30 minut namočené.
 - 
                                3
Scedíme houby, propláchneme je pod tekoucí vodou a osušíme protřepáním. Jemně je nakrájíme.
 - 
                                4
Ve woku rozpustíme máslo, přidáme strouhanou mrkev, nasekanou cibuli a drcený česnek a 5 minut za občasného míchání smažíme. Přidáme houby, rýži, hříbky, petrželku a rozmarýn a podusíme doměkka. Směs rozmixujeme v mixéru. Vmícháme opražené nasekané ořechy, piniové oříšky, strouhaný sýr, vejce, podle chuti sůl a pepř.
 - 
                                5
Chlebíčkovou formu lehce vymažeme olejem, dáme do ní směs a upravíme povrch. Přikryjeme fólií a pečeme půldruhé hodiny v troubě na 190 °C, až je povrch pevný. Vyklopíme, nakrájíme a ozdobíme.