Černý kořen se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 500 g Černý kořen
 - 500 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 303 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 233 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 123.4 mg
 - Draslík 520.9 mg
 - Vláknina 9202.5 mg
 - Vitamín A 9202.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 781.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný, na kousky nakrájený černý kořen uvaříme v osolené vodě doměkka.
 - 
                                2
Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v kastrole na másle, vsypeme mouku a připravíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji mlékem a chvíli povaříme. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Nakonec přidáme žloutek rozmíchaný ve smetaně a nastrouhaný sýr.
 - 
                                3
Omáčku promícháme s uvařeným černým kořenem a podáváme.