Smetanová pažitková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 100 g Mrkev kořen
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 7 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 248 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 77 g
  • Sodík 308 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 150.1 mg
  • Draslík 253.2 mg
  • Vláknina 4541.3 mg
  • Vitamín A 4541.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 157.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné a omyté brambory s mrkví pokrájíme na kostičky, dáme je do 7 dl vody, přidáme sůl, mletý kmín, lžíci másla a uvaříme doměkka. Vaříme 20 minut.

  • 2

    V misce rozmixujeme mléko se smetanou, žloutkem a utřeným česnekem. Omyjeme pažitku a velmi drobně ji pokrájíme. Uvařené brambory a mrkev rozmixujeme i s vývarem, přidáme mléko se smetanou a žloutkem. Za stálého míchání přidáme pažitku, pomalu vaříme necelou minutu, dochutíme solí a podáváme.

Komentáře k receptu