Klasické domácí rohlíky

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 600 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 30 g Droždí
  • 350 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
  • 1 polévková lžíce Sezam - semena
  • 1 polévková lžíce Mák - semena
  • 1 polévková lžíce Kmín celý
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 261 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 229 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 29.4 mg
  • Draslík 111.4 mg
  • Vláknina 1144 mg
  • Vitamín A 1144 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme změlké máslo a přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.

  • 2

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

  • 4

    Pracovní plochu posypeme moukou a na ní vyválíme z těsta plát o síle 0,5 až 1 centimetr. Nožem ho rozdělíme na pruhy a ty pak na trojúhelníky. Velikost si zvolíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít.

  • 5

    Trojúhelníky zavinujeme od dlouhé hrany směrem k jednomu růžku tak, aby růžek nakonec zůstal nahoře.

  • 6

    Rohlíky přeneseme na vymazaný plech. Pokud je nechceme mít rovné, ohneme je do tvaru půlměsíce.

  • 7

    Rozklepneme vajíčko a oddělíme žloutek od bílku, bílkem pak potřeme rohlíky na plechu, posypeme je semínky, mákem nebo kmínem a necháme 20 až 30 minut kynout.

  • 8

    Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a rohlíky v ní pečeme přibližně 25 minut, až mají zlatavou barvu. Doba pečení záleží na velikosti rohlíků.

  • 9

    Podávat je můžeme teplé i studené.

Komentáře k receptu