Karamelový puding s medem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 550 g Mléko plnotučné
  • 100 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 253 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 194.3 mg
  • Draslík 20.5 mg
  • Vláknina 26.7 mg
  • Vitamín A 26.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 568.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme karamel: na pánev nasypeme 100g cukru, přidáme med a vodu. Směs pomalu zahříváme a mícháme do doby, až se vše rozpustí a vznikne hustá omáčka. Pokud by nám směs začla tuhnout, zvýšíme na chvilku teplotu. Poté karamel nalijeme do připravených formiček, které jsme předem vložily do hlubšího plechu. Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    V misce vyšleháme žloutky se 100g cukru do pěny. Do menšího kastrólku nalijeme mléko, přimícháme semínka z celého vanilkového lusku a za stálého míchání přivedeme mléko téměř k varu, poté ho odstavíme z plotny. Pomalu teplé mléko přiléváme do žloutkové pěny a důkladně vše promícháme. Vzniklý krém nalijeme do formiček na karamel.

  • 3

    Plech opatrně vložíme do předehřáté trouby na 180°C, k formičkám přilijeme opatrně do 2/3 vařící vodu a pečeme 5 minut. Pak snížíme teplotu na 160°C a pomalu puding pečeme 35-40 minut dozlatova.

  • 4

    Po upečení puding vyklopíme z formiček na dezerní talířky, ozdobíme podle chuti a podáváme.

Komentáře k receptu