Citronový koláč s čokoládou
Suroviny
- 80 g Čokoláda hořká
 - 115 g Máslo čerstvé
 - 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 270 g Cukr moučkový
 - 170 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 170 ml Citronová šťáva
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1025 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 187 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 86 g
 - Cholesterol 450.9 mg
 - Draslík 325.7 mg
 - Vláknina 8324 mg
 - Vitamín A 8324 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.7 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme tukem. V míse smícháme 30 g cukru, kakao, sůl a mouku. V rendlíku rozpustíme máslo s vodou, aby bylo jen vlažné. Máslo vlijeme do sypké směsi a vymícháme hladké těsto. Natlačíme je rovnoměrně do formy a necháme v chladničce zatuhnout.
 - 
                                2
V míse našleháme vejce s 240 g cukru, ustrouhanou citronovou kůrou a šťávou. Pečlivě promícháme.
 - 
                                3
Vaječnou směs vlijeme na těsto a v troubě předehřáté na 190°C pečeme asi 25 minut. Koláč necháme vychladnout a zdobíme pevně ušlehanou smetanou a hoblinkami čokolády.