Koláč s jahodami a krémem
Suroviny
- 350 g Jahody zahradní
 - 175 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Cukr krupice
 - 140 g Mascarpone
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Marmeláda jahodová
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 571 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 20 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 106.7 mg
 - Draslík 136.9 mg
 - Vláknina 4977 mg
 - Vitamín A 4977 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 220C.
 - 
                                2
Koláčovou formu vymažeme máslem.
 - 
                                3
Máslo nahrubo nastrouháme do mísy a dáme na pár minut do mrazničky. Poté ho špachtlí smícháme s moukou, kypřicím práškem a 50g cukru. Přidáme mléko, citronovou šťávu a rychle vypracujeme těsto tak, aby v něm zůstaly hrudky másla. Rozválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím formu. Potřeme vejcem a pečeme cca 20min dozlatova. Vyklopíme a necháme vychladnout.
 - 
                                4
Jahody rozpůlíme, v míse promícháme s trochou cukru a marmeládou. Vedle utřeme mascarpone se zbytkem cukru a vanilkovým extraktem. Krém naneseme na korpus, navrch naskládáme jahody, poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.