Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 80 g Jablka
 - 150 g Kompot brusinkový
 - 150 g Kompot brusinkový
 - 50 g Mandle
 - 100 g Mandle
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Meruňky sušené
 - 150 g Slanina vepřová
 - 150 g Játra drůbeží
 - 400 g Hrušky
 - 60 g Hrozinky
 - 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 500 ml Voda pitná
 - 80 ml Pomerančová šťáva
 - 80 ml Sherry brandy
 - 80 ml Sherry brandy
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.25 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Rohlíky bílé
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 3.5 kg Krůta
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1131 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 92 g
 - Sodík 560 mg
 - Bílkoviny 116 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 310.8 mg
 - Draslík 1811.1 mg
 - Vláknina 11701 mg
 - Vitamín A 11701 mg
 - Vitamín B6 2.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.1 mg
 - Vitamín E 5.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené meruňky s hrozinkami namočíme přes noc do sherry. Spařené mandle oloupeme, 50 g nakrájíme na plátky, 100 g nahrubo nasekáme. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, játra nakrájíme na kostičky. Rohlík rozdrobíme, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.
 - 
                                2
Na másle osmažíme plátky mandlí, poté je zaprášíme mletou paprikou a odložíme. Na oleji zpěníme cibuli se slaninou, přimícháme játra, orestujeme a odložíme z ohně. K játrům vmícháme smetanu, rozdrobený rohlík, namočené ovoce i se sherry, jablko, posekané mandle, pomerančovou a citronovou kůru, okapané brusinky, sůl, pepř, muškátový oříšek a vymícháme kompaktní hmotu.
 - 
                                3
Krůtu očistíme, omyjeme, osušíme a solí a pepřem potřeme povrch i vnitřek. Krůtu naplníme nádivkou, zašijeme a přes noc necháme pod poklicí odležet.
 - 
                                4
Krůtu před vložením do trouby potřeme změklým máslem, podlijeme vodou a zhruba 2 hodiny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení krůtu poléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme horkou vodu. Po upečení krůtu překryjeme alobalem a necháme v troubě „dojít“ alespoň 20 minut.
 - 
                                5
Během pečení připravíme omáčku smícháním smetany, sherry, brusinek i se šťávou a pomerančové šťávy.
 - 
                                6
Jako přílohu oloupeme hrušky, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a zakapeme citronovou šťávou. Hrušky podusíme na másle a držíme na teple.
 - 
                                7
Krůtu podáváme naporcovanou, posypanou paprikovými mandlemi a obloženou nakrájenou nádivkou. Zvlášť podáváme dušené hrušky a v omáčníku brusinkovou omáčku.