Štóla
Suroviny
- 500 g Hrozinky
 - 84 g Droždí
 - 130 g Cukr krupice
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 100 g Kandovaná pomerančová kůra
 - 100 g Mandle mleté
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 780 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Mléko plnotučné
 - 2 ks Cukr vanilka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Kardamom
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 3 polévková lžíce Rum
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1094 kcal
 - Sacharidy 159 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 457 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 86 g
 - Cholesterol 52.6 mg
 - Draslík 841.5 mg
 - Vláknina 13958.9 mg
 - Vitamín A 13958.9 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 242.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečicím papírem, štólu budeme péci v troubě předehřáté na 240 °C.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme 750 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 100 ml vlažného mléka, zasypeme 1 lžící cukru, promícháme s trochou mouky a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřáté máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr, mleté koření, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto zpracováme, až je hladké a lesklé. Do těsta přidáme hrozinky (nejlépe na půl sultánky a korintky), drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, umleté oloupané mandle, přikryjeme a dáme na teplo asi 60 minut kynout.
 - 
                                3
Na pomoučeném vále vykynuté těsto asi 15 minut zpracováváme, až se nelepí a je pružné. Těsto poté rozválíme na placku o průměru asi 30 – 35 cm. Jednu stranu přeložíme přes druhou tři čtvrtiny placky, vznikne typický tvar štóly. Štólu položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout tak dlouho, až těsto zvětší objem asi o polovinu.
 - 
                                4
Vykynutou štólu vložíme do předehřáté trouby, teplotu hned snížíme na 140 °C a pečeme 50 – 55 minut.
 - 
                                5
Upečenou štólu potřeme veškerým rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
 - 
                                6
Nejchutnější je štóla, když se nechá 3 týdny uležet.