Jablíčkové muffiny
Suroviny
- 280 g Mouka polohrubá
 - 110 g Cukr krupice
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.5 kávová lžička Jedlá soda
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Skořicový cukr
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2.2 dl Podmáslí
 - 8 cl Jablečná šťáva
 - 0.06 cl Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Hrozinky
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 0.06 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
 - Sacharidy 105 g
 - Tuky 101 g
 - Sodík 43 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 100 g
 - Cholesterol 122.7 mg
 - Draslík 224 mg
 - Vláknina 9585 mg
 - Vitamín A 9585 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté a okapané hrozinky zalijeme rumem a necháme 10 minut namočené.
 - 
                                2
Formu na 12 ks muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
 - 
                                3
Omytá sladkokyselá jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jadřince a pokrájíme je na kostičky, které vložíme do mísy. Posypeme skořicí, moučkovým cukrem, přidáme hrozinky s rumeme a promícháme. Ve druhé míse vyšleháme vejce, přidáme cukr, olej a znovu vše prošleháme. Přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a jedlou sodou. Mouku přimícháme k vyšlehanému vejci s cukrem, přidáme podmáslí, jablka a jablečnou šťávu. Těsto důkladně promícháme a nalijeme do formiček (jen do dvou třetin). Každou muffinu posypeme hustě skořicovým cukrem.
 - 
                                4
Formu s muffinami vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, opatrně je vyjmeme z formy, vložíme je do papírových košíčků a podáváme.