Klobásníky
Suroviny
- 25 g Droždí
 - 60 g Husí sádlo
 - 100 g Mouka celozrnná špaldová
 - 750 g Vepřový bok
 - 60 g Sádlo škvařené
 - 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 8 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1148 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 90 g
 - Sodík 555 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 212.3 mg
 - Draslík 372.9 mg
 - Vláknina 4322.3 mg
 - Vitamín A 4322.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečicím papírem. Do misky rozdrobíme droždí, utřeme s cukrem a smícháme se lžící vlažné vody a lžící mouky. Necháme droždí vzejít.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynuté droždí a všechny zbylé suroviny a vody tolik, abychom vypracovali hladké a nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme na teple kynout. V průběhu kynutí těsto jednou promícháme.
 - 
                                3
Vykostěný bůček bez kůže umeleme, přidáme všechny další suroviny (česnek utřeme) a alespoň 5 minut mísíme.
 - 
                                4
Z propracovaného vykynutého těsta odkrajujeme kousky (zhruba 12 – 15 kusů) a do každého zabalíme část náplně. Dobře spojíme a spojenou stranou položíme na plech. Pod utěrkou necháme ještě asi 20 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným sádlem a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 8 – 10 minut. Poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě asi 30 - 40 minut, čas závisí od velikosti klobásníků. Po upečení potřeme rozpuštěným sádlem a můžeme podávat.