Bujon z kořenové zeleniny
Suroviny
- 250 g Mrkev kořen
 - 100 g Celer bulvový
 - 150 g Petržel kořen
 - 300 g Pórek
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Bobkový list
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 210 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 150 g
 - Sodík 624 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 794.3 mg
 - Vláknina 12717.2 mg
 - Vitamín A 12717.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70.4 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                2
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                3
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                4
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                5
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.