Gratin z kořenové zeleniny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 200 g Celer bulvový
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 200 g Pastinák
  • 60 g Sýr Gruyére
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 446 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 123 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 283.9 mg
  • Vláknina 7298.8 mg
  • Vitamín A 7298.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pastinák, brambory a celer oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a urovnáme ve vrstvách do máslem vymazaného pekáčku. V každé vrstvě se musejí plátky mírně překrývat.

  • 2

    Zeleninu zalijeme smetanou rozšlehanou s mlékem, rozmělněným česnekem, špetkou soli, pepře a muškátu. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.

  • 3

    Gratin pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu doměkka a dozlatova.

Komentáře k receptu