Džem rajčatový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 120

Suroviny

  • 2 ks Citrony
  • 3 kg Cukr krupice
  • 3 kg Rajčata
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 102 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 62.2 mg
  • Vláknina 756.7 mg
  • Vitamín A 756.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cukr dáme do mírně teplé trouby nahřát.

  • 2

    Citróny omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a kůru nasekáme na jemno.

  • 3

    Rajská jablíčka spaříme vařící vodou a oloupeme. Nahrubo je nasekáme, vložíme do varné nádoby, přidáme citrónovou šťávu a najemno nakrájenou kůru a za mírné teploty vaříme, až směs změkne.

  • 4

    Přisypeme zahřátý cukr a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí.

  • 5

    Zvýšíme příkon tepla, směs přivedeme do varu a vaříme asi 30 minut, dokud džem nezhoustne (doba varu může být i delší, je odvislá od množství vody v rajčatech obsažené).

  • 6

    Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.

Komentáře k receptu