Zeleninový špíz s romanescem
Suroviny
- 200 g Chřest zelený
 - 200 g Romanesco
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 2 špetka Sůl
 - 6 špetka Pepř 4 barev
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 7.5 dl Voda pitná
 - 2 dl Jogurt bílý
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 90 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 336 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 3.3 mg
 - Draslík 46.5 mg
 - Vláknina 5899.9 mg
 - Vitamín A 5899.9 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a 0,5 lžičkou citrónové šťávy. Zelený květák romanesco očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní květák a povaříme ho 3-4 minuty, pak ho scedíme a necháme okapat. Pak přivedeme k varu další 3/4 litru vody s 0,5 lžičkou soli a lžičkou másla. Očistíme a omyjeme zelený chřest, 1/3 spodní tvrdé části odřízneme. Zelený chřest povaříme 3-4 minuty. Vyjmeme ho sítem, necháme okapat, pak ho nakrájíme na kousky dlouhé 5-7 cm. Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme zešikma na špalíčky dlouhé asi 3-4 cm.
 - 
                                2
Na špejle napíchneme střídavě chřest + cibulku + romanesco, vše opakujeme a tímto způsobem připravíme všechny špízy.
 - 
                                3
Připravíme jogurtový dip: Do misky dáme smetanový bílý jogurt, utřený česnek, sůl, pepř a omytý, drobně pokrájený kopr. Vše dobře promícháme a rozdělíme ho do malých misek.
 - 
                                4
Zeleninové špízy servírujeme s vychlazeným jogurtovým dipem.