Květák v těstíčku s květákovým pyré
Suroviny
- 100 g Brambory
 - 90 g Celer bulvový
 - 40 g Cibule
 - 65 g Máslo čerstvé
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 240 g Mouka pšeničná hladká
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 140 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Ocet vinný
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Bobkový list
 - 3 l Voda pitná
 - 1.5 kg Květák
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 832 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 63 g
 - Sodík 335 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 203.6 mg
 - Draslík 1086.4 mg
 - Vláknina 14005.8 mg
 - Vitamín A 14005.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 148.2 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 156.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Květák očistíme, opláchneme a vaříme v osolené vodě s bobkovým listem do poloměkka, poté scedíme (vodu odložíme). Uvařený květák necháme okapat. Vychladlý květák nakrájíme na 2 cm široké plátky (450 g květáku dáme stranou na pyré). Cibuli nakrájíme nahrubo, oloupaný celer a brambory nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
Odložený květák nakrájíme na kostky. V rendlíku na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme květák, brambory a celer a zhruba 5 minut za častého míchání smažíme. Do směsi vlijeme mléko se smetanou a 400 ml vody z květáku a vaříme doměkka. Směs poté rozmixujeme dohladka, dochutíme octem a zašleháme zbylé máslo. Pyré nakonec propasírujeme.
 - 
                                3
Do misky vlijeme cca 400 ml vychladlé vody, v níž jsme vařili květák, do ní zašleháme mouku a vejce a vymícháme do hladkého těstíčka, v kterém obalujeme plátky květáku a smažíme v oleji s máslem z obou stran dozlatova.
 - 
                                4
Usmažený květák podáváme s horkým pyré.