Chřestová polévka s parmskou šunkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Chřest bílý
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Šunka parmská
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 203 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 281 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 27.5 mg
  • Draslík 143.5 mg
  • Vláknina 3620.3 mg
  • Vitamín A 3620.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 46.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nalámaný chřest omyjeme, oloupeme a povaříme v osolené vodě s cukrem asi 8 minut. Scedíme a vývar zachytíme.

  • 2

    Na rozehřátém másle osmahneme mouku a zvolna přiléváme vývar z chřestu. Povaříme 20 minut, odstavíme z ohně a vmícháme smetanu. Podle chuti opepříme. Do polévky přidáme prošlehané, vychlazené máslo ve vločkách spolu s chřestem.

  • 3

    Nakonec přidáme nasucho opražený toastový chléb, nakrájený na kostky a kousky nasucho opečené šunky. Polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu